Gastouder worden

Heeft u plezier in de omgang met kinderen? Dan is het gastouderschap echt iets voor u! Als gastouder verzorgt u kinderopvang in uw eigen huis. U kunt maximaal 6 kinderen onder uw hoede nemen, variërend in de leeftijd van 6 weken t/m 12 jaar.

Keuze
Een gastouder biedt voor een langere periode en op geregelde tijden een verantwoorde kinderopvang. U bepaalt de dagen en de uren waarop u het gastouderschap aangaat. Natuurlijk kunt u kiezen hoeveel kinderen u wilt opvangen, en in welke leeftijd.

Selectie
Het gastouderschap vereist deskundigheid en diverse vaardigheden. Wij selecteren onder meer op basis van uw ervaring met kinderen en uw ideeën over opvoeding. Daarnaast is motivatie een belangrijk criterium. Ook de woning en leefomgeving moeten voldoen aan bepaalde normen t.a.v. kindvriendelijkheid, veiligheid en hygiëne. In het document "Profiel van een gastouder" vind u meer informatie over het beroep gastouder.

 

Begeleiding
Calimero zorgt voor voldoende begeleiding tijdens de opvang. Wij geven een introductiecursus en pedagogisch advies. Wij organiseren thema-avonden, bijvoorbeeld over actuele onderwerpen zoals "pesten". Verder houden we tussentijdse gesprekken. Natuurlijk kunt u met vragen altijd bij ons terecht.

Betaling
Contractueel spreken wij een minimaal aantal opvanguren per week met u af. Deze uren krijgt u uitbetaald, ook als het gastkind wegens omstandigheden niet kan komen. Opvanguren die samenvallen met een officiële feestdag, krijgt u eveneens doorbetaald.

Verzekering
Voor alle gastouders verzorgt Calimero een extra aansprakelijkheidsverzekering. Gastouders moeten zelf een WA-verzekering hebben en eventueel een inzittendenverzekering voor de auto (als u daarin gastkinderen vervoert).

Woning
De woning waarin u gastkinderen opvangt, wordt gecontroleerd op hygiëne en veiligheid. De woning moet geschikt zijn voor opvang van jonge kinderen. Zo moet er voldoende speel-, eet- en slaapruimte zijn. Wij kijken ook of er buiten voldoende speelruimte is, waar kinderen hun energie kwijt kunnen. Dat kan de tuin van de gastouder zijn, maar ook een park of speeltuintje in de buurt.

Inschrijven
Wilt u zich aanmelden, dan kunt u bellen of mailen om een afspraak te maken. Vervolgens houden we een intakegesprek, waarbij u uw wensen kenbaar kan maken. Een medewerker van Calimero zal bij u thuis de woon- en leefomgeving bekijken. Na dit huisbezoek wordt besloten of u als gastouder wordt ingeschreven. U krijgt hierover zo snel mogelijk bericht. Vanaf het moment dat u met Calimero een overeenkomst heeft gesloten, kunt u worden bemiddeld.